Natuurlijk stond ik niet echt te springen om extreme kou!
5 april 2018De Motivatie Mythe
2 juli 2018Wat drijft een man tot 26 wereldrecords?
Wim Hof, de man met 26 wereldrecords op zijn naam. Die erom bekend staat om onmogelijke missies te bedenken en uit te voeren. Waaronder zo lang mogelijk in ijs staan, een halve marathon op blote voeten lopen in winters Finland, beklimming van de mount Everest in korte broek, etc.
Voor ik Wim leerde kennen, heb ik me vaak afgevraagd wat hem drijft om zó veel van zichzelf te vragen. Om dag in dag uit dat gevecht aan te gaan, iedere uitdaging op te pakken en jarenlang te vechten om serieus genomen te worden.
Deze film geeft een inkijkje in zijn motivatie. Rauw, open en eerlijk. En het bevestigt wat ik de afgelopen jaren heb ervaren. Deze man wordt (volgens mij) gedreven door pure liefde en is op een missie om de wereld beter te maken.
Slachtoffer
Wat ik zo mooi vind aan het verhaal van Wim is dat hij zijn eigen ellende heeft omgezet in iets moois, in een verlangen.
We hebben allemaal dingen in ons leven die ons overkomen. Waar we niet op zitten te wachten, wat we helemaal niet willen, maar die toch gewoon gebeuren. Een ziekte, scheiding, ontslag, maar ook de dagelijkse dingen die stress, verdriet of onmacht veroorzaken. Soms overweldigt het ons zo, dat we ons lamgeslagen voelen. En even niet meer weten hoe we verder moeten. Je wilt niets anders dan dat de situatie anders is. Dat iemand niet ziek is, dat een ongeluk niet is gebeurd, dat je niet bent ontslagen, etc.
Maar over het algemeen zijn we beperkt in de mogelijkheden om gebeurtenissen terug te draaien. Het niet willen dat een situaties is zoals hij is, maakt ons per definitie slachtoffer van die situatie.
Zet frustratie om naar verlangen
Je kent vast de uitdrukking wel: ‘alles wat je aandacht geeft, groeit’. Wanneer je steeds bezig bent met wat je niet wilt, blijf je hangen in die situatie. Geef je juist aandacht aan wat je wél wilt, dan maak je meteen ruimte om de situatie te veranderen.
Stel je hebt een baan die je veel stress bezorgt en waar je niet blij van wordt. Door de focus te leggen op de stress en te klagen over alles wat niet leuk is, verandert er niets. Waarschijnlijk voel je je alleen maar slechter.
Wat zou je graag willen? Waar verlang je naar in jouw werk? Waar zou je wél enorm blij en enthousiast van worden? Deze vragen zorgen voor een hele andere energie en lokken bijna als vanzelf een vervolgvraag uit: welke stappen horen daar bij?
Je probleem vertalen naar een verlangen zorgt voor positieve energie en motivatie. Bovendien kun je die energie richten op dingen waar je wel invloed op hebt.
Spreading the love
Terug naar Wim Hof, die zijn wanhoop en verdriet omzette in het verlangen om de wereld mooier te maken. Om mensen hun eigen oerkracht weer te laten ontdekken, zodat we wéten dat ze zoveel meer kunnen dan ze dachten. Dat verlangen geeft hem de kracht om die missie ook echt waar te maken. Ik vind het mooi en bijzonder om die drive bij hem te zien en te voelen. Pure liefde.
Welke situatie zou jij willen veranderen en wat is jouw verlangen?