Stel jij wel de juiste prioriteit?
18 augustus 2020Dan doe ik het gewoon bang!
2 november 2020Op welke momenten vind jij het moeilijk om voor jezelf te kiezen?
Deze vraag stel ik regelmatig aan mensen en de antwoorden lijken vaak erg op elkaar. Het meest lastige vinden we die momenten waarop we eigenlijk voelen dat we iets niet willen, maar bang zijn om anderen teleur te stellen of bang zijn dat anderen er wat van vinden. En als je onder druk staat, gestrest of moe bent, is het zelfs nóg moeilijker.
Heel logisch eigenlijk, want op de momenten waarop je in de stress-stand staat, gaan je hersenen voor je aan het werk. Overleven is wat je brein het meest belangrijk vindt en bij een groep horen is vanuit de oertijd een belangrijke voorwaarde om te kunnen overleven. Dit is waarom het voor ons mensen zo is ingebakken dat we het lastig vinden om niet aardig gevonden te worden. En dat speelt op wanneer we worstelen met grenzen stellen, nee zeggen en kiezen voor onszelf.
Nee zeggen en verwachtingen
Nee zeggen gaat natuurlijk helemaal niet over letterlijk ‘nee’ zeggen. Dat kunnen we allemaal. Nee zeggen gaat over het omgaan met het ongemakkelijke gevoel dat iemand misschien wel iets vindt van wat jij doet. Wat zullen ze wel niet denken als… ik als eerste weg ga, mijn afspraak niet na kom, te laat kom, niet wil afspreken, geen werk wil overnemen van een collega, etc, etc.
Het doembeeld van grenzen stellen en voor jezelf kiezen is dat mensen je egoïstisch vinden. We willen graag voldoen aan de verwachting die anderen van ons hebben. In werkelijkheid zijn het de verwachtingen die we zelf hebben. Want we weten helemaal niet wat een ander denkt. ‘Ik maak toch vanavond dat extra werk maar af terwijl ik eigenlijk gewoon een avondje rust wil, want ik denk dat hij anders denkt dat ik denk dat ik ermee weg kan komen om het te laten liggen.’ Super ingewikkeld!
Gezond egoïsme
Vorige week had ik een gesprek over ‘je eigen ruimte innemen’ en dat het soms verfrissend is wanneer iemand duidelijk zijn grens aangeeft. Het is goed om voor jezelf te kiezen en dat maakt je echt niet meteen een egoïst.
Een vrouw noemde als voorbeeld dat ze naar een trainingsdag ging, maar heel slecht had geslapen. Ze twijfelde of ze wel moest gaan en of ze de dag wel zou volhouden. Bij de start van de dag vertelde ze over die twijfel en gaf ze aan dat ze zou kijken wat goed voelde en naar huis zou gaan wanneer ze het niet meer volhield. Door dit te delen creëerde ze ruimte voor zichzelf om eerder weg te gaan. En ze vertelde dat het ruimte schiep voor anderen om ook goed voor zichzelf te zorgen. En dat iedereen het eigenlijk heel prettig vond. Gezond egoïsme, waarmee je jezelf en dus ook de ander helpt.
In dit voorbeeld was zorgen voor jezelf misschien niet zo moeilijk. Maar ik denk dat iedereen wel situaties kent waarin het bijna onmogelijk lijkt om met een goed gevoel je eigen grens te stellen. Ik bevond me deze week nog in zo’n situatie, waar ik buikpijn van kreeg.
Van buikpijn naar cadeautje
Iemand die me heel dierbaar is vroeg me om elkaar binnenkort weer te zien. Maar de situatie tussen ons is door omstandigheden even heel ingewikkeld. Ik voelde in mijn lijf dat ik niet de ruimte had om in te gaan op haar uitnodiging, terwijl ook heel duidelijk een sociaal wenselijke reactie opborrelde. Heel dubbel: het gevoel dat ik het écht niet kon maken om nee te zeggen en tegelijkertijd juist nee moest zeggen om goed voor mezelf te zorgen.
Ik vertelde haar dat ik nu niet kon afspreken, dat ik letterlijk buikpijn voelde om dat te zeggen, maar hoopte dat ik haar daarmee niet kwetste. Pfff, wat vond ik dat moeilijk! Met een hoge ademhaling en snel kloppend hart wachtte ik haar antwoord af. En na een paar berichtjes heen en weer kwam het cadeautje. Ze zei:
‘Ik vind het juist wel mooi dat je zo je grenzen aangeeft. Dat probeer ik zelf ook te leren.’
Levenslust!
Waar ik me vroeger automatisch aanpaste aan anderen en vaak niet eens zag dat het überhaupt ook anders kon, kies ik steeds vaker met gemak voor mezelf. En soms kies ik met veel ongemak voor mezelf. Dat is op dat moment moeilijk, maar achteraf ben ik toch blij dat ik het gedaan heb. Hierdoor voel ik me goed in mijn vel en hou veel meer energie over. Door er meer te zijn voor mezelf, kan ik er ook meer zijn voor anderen. Het is een proces dat doorgaat. Lerend in het leven staan. Dat maakt het nou juist zo boeiend.
Is kiezen voor jezelf ook een thema dat jij lastig vindt? Kies dan voor Levenslust! en lees hier hoe ik je daarbij kan helpen.
Meer informatie over Levenslust!