Wat wordt jouw volgende uitdaging?

Ik twijfelde: zal ik het wel of niet doen?!? Het oproepje op facebook. Ik kreeg er een beetje een onzeker gevoel van… Toch gedaan en ik kreeg vervolgens zulke gave reacties! Dit was mijn post:

 

‘Ik heb wel weer zin in een leuke uitdaging. Ik zit een beetje te broeden op een plannetje, een experiment dat buiten mijn comfort zone ligt. Gewoon voor de lol. Ik heb meerdere malen een bungee jump gedaan, paar keer over hete kolen gelopen, wel eens een duo sprong parachute springen, in korte broek en bikini een berg beklommen in de sneeuw, voor mij zeer grensverleggende obstacle runs gelopen. Ik wil een nieuwe uitdaging en zit met Frans (mijn man) te brainstormen.

Zijn idee: rijden met een aanhangertje achter de auto. Maar dat is echt tè ver buiten mijn comfort zone… Hahaha! Ik broed nog even verder 😉 Mocht je een leuk idee hebben, dan hoor ik het graag!’

 

Er kwamen super gave ideeën voor uitdagingen! Sommige grappig, andere wel heel uitdagend, maar sommige absoluut het overwegen waard. Tegelijkertijd kwamen er ook privé berichtjes met verbaasde reacties. ‘Waarom zou je dat willen? Dingen doen die je eng vindt en waar je eigenlijk zenuwachtig van wordt?’ ‘Waarom zoek jij toch altijd zo de grens op?’ Tja…

 

Oefenen met dat oncomfortabele gevoel

Het leuke van een uitdaging is dat het zo’n mooie oefensituatie is. Als je iets doet dat buiten je comfortzone ligt, dan voel je dat. Je voelt spanning, onrust of iets wat daar op lijkt. Dat hoort erbij, anders ligt je actie niet écht buiten je comfortzone. Onze eerste reactie is vaak om dit gevoel weg te drukken. Het is lastig, niet prettig en je voelt je er kwetsbaar of onzeker door. Maar het mooie is dat door te oefenen met dit gevoel, het gewoon toe te laten en het eens goed te voelen, je kunt trainen om hiermee om te gaan. En dat zorgt er niet alleen voor dat je je minder snel onzeker voelt, maar het ook steeds minder erg wordt om je onzeker te voelen. ‘Being comfortable being uncomfortable’, wordt dat wel genoemd. Dat het oké voelt om je tijdelijk oncomfortabel te voelen. En dat geeft me toch een vrijheid!

 

Leren van succes en van als het tegenzit

Een andere reden waarom ik het fijn vind om regelmatig dingen te doen die ik moeilijk of spannend vind, is dat het me altijd wat oplevert. De ene keer is dat een overwinningsgevoel: heerlijk om te ervaren dat je meer kunt dan je in eerste instantie dacht! Een andere keer loop ik juist tegen mijn grenzen aan. Dat iets me echt een mooie uitdaging leek, maar uiteindelijk een ‘moetje’ werd waar ik geen plezier meer aan beleefde. Dan blijft alleen nog de uitdaging om de uitdaging over. En wat schiet je er dan mee op? Ik vind toegeven dat ik iets niet kan of dat ik iets niet wil, nog altijd moeilijker dan stug doorgaan. Mijn standaardreactie is doorbijten, doorgaan, doorzetten. Dus wanneer ik halverwege besluit om af te zien van mijn uitdaging, leer ik daar vaak veel meer van dat het doorzetten van mijn plan.

 

Wanneer is goed ook goed genoeg?

Soms ontdek ik dat ik het gewoon niet kan, of in ieder geval nog niet kan. In eerste instantie is dit niet zo’n fijn gevoel… Toch levert ook dit me wat op. Ik geloof namelijk heel sterk in leren en ontwikkelen. Ik geloof écht dat iedereen nieuwe dingen onder de knie kan krijgen. Iedereen kan bijvoorbeeld een muziek instrument leren spelen. Als je je inzet en je best doet om het te leren, dan komt er gegarandeerd resultaat uit. Dat betekent natuurlijk niet dat iedereen een concert pianist kan worden. Maar daar zit ‘m precies de angel. Wanneer je wél je best hebt gedaan en het toch nog niet kunt, heeft dat vaak te maken met een te grote focus op het eindresultaat. Want kun je het echt niet of vind je dat je het nog niet goed genoeg kunt? Wanneer is het goed genoeg? Daarmee zijn uitdagingen voor mij ook een manier om te oefenen met het verlagen van mijn lat. Uitdagende dingen doen om het doen, gewoon om het leren en niet om het perfect te kunnen. En zo zijn er nog veel meer dingen die uitdagingen me kunnen opleveren: inzicht in mijn eigen handelen en denken, oefenen met creatief denken om dingen toch voor elkaar te krijgen, trainen van mijn flexibiliteit, flink op mijn neus vallen en oefenen om me daar niet druk om te maken.

 

Wat is jouw volgende uitdaging?

Ik ben er nog niet helemaal over uit welke uitdaging ik ga oppakken. Ik ben wel heel benieuwd hoe jij tegen uitdagingen aankijkt. Heb jij iets op het oog wat je eigenlijk wel graag een keer wil doen, maar je nog niet toe hebt kunnen zetten? Wat houdt je tegen en wat hoop je dat het je oplevert?

Mocht jij het ook leuk vinden om jezelf eens flink uit te dagen, volgen hier wat gave ideeën die mensen mij aandroegen. Misschien heb jij er ook wat aan! Laat je het me dan even weten?

  • Offroad rijden op een motor
  • Klimbewijs halen
  • Boek schrijven
  • De spagaat
  • Schilderen
  • Paardrijden
  • Stilte retraite
  • Leren surfen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *