Liever een sprong in het diepe of een teen in het pierenbadje?
15 juli 2019Weer leren vertrouwen op je lijf
17 oktober 2019Waarom niets nieuws toch leerzaam kan zijn
Ik hou enorm van lezen! In de vakantie nemen mijn boeken een flink deel van mijn bagage ruimte in. Maar ook thuis als ik juist druk ben, probeer ik iedere dag te lezen. Al zijn het maar 5 bladzijden. Lezen inspireert me, geeft me nieuwe inzichten en nieuwe manieren om naar dingen te kijken.
Regelmatig hoor ik mensen zeggen dat ze boeken tegen vonden vallen, met als reden dat ze niets nieuws hebben gelezen. Oude wijn in nieuwe zakken. Super jammer! Natuurlijk heb je goede boeken en minder goede boeken. Maar ik geloof dat je, wanneer je lerend in het leven staat, in principe uit ieder boek en ook uit ieder gesprek, elke lezing of ervaring iets kunt leren. Ongeacht of de inhoud je al bekend is.
In deze blog lees je 5 redenen waarom niets nieuws lezen of horen, toch heel leerzaam kan zijn.
1. De kracht van herhaling
Er zijn boekenwinkels vol geschreven met boeken over hoe je gelukkig kan zijn, over hoe je beter kunt communiceren of hoe je een samenwerking vorm geeft. Het is dan ook niet zo gek dat er een rode draad zit in veel van die boeken over hetzelfde onderwerp. De vraag is of dat erg is. Om écht te blijven hangen, moet een boodschap meerdere keren aankomen bij de ontvanger. Door meerdere keren hetzelfde te lezen of horen, landt de boodschap en komt hij pas echt goed over. ‘Oude wijn in nieuwe zakken’ kan ook betekenen dat het blijkbaar zo’n waardevol onderwerp is, dat er door velen over geschreven wordt.
2. De eigen kleur
Wanneer ik 5 boeken achter elkaar lees over hetzelfde onderwerp, bijvoorbeeld over focus, zal daar een flink deel overlap in zitten. Maar tegelijkertijd geeft iedere schrijver er ook zijn eigen kleur aan. Hij zal focus vanuit zijn eigen logica benaderen en met eigen voorbeelden en oefeningen voor het verbeteren van je focus komen. Dezelfde stof wordt dus op verschillende manieren aangeboden, waardoor mijn eigen beeld completer wordt en ik de inhoud in mijn eigen referentie kader kan plaatsen. Daardoor wordt het meer eigen en kan ik er mijn eigen kleur aan geven.
3. Jouw eigen ontwikkeling
Zelfs als je 5x achter elkaar hetzelfde boek zou lezen, kun je er toch iedere keer iets van leren. Je bent immers iedere keer dat je het boek leest zelf op een ander punt in je leven. Je omstandigheden zijn anders.
Toen ik in verwachting was van mijn eerste kind, zag ik ineens overal mensen achter wandelwagens lopen. Er waren echt niet meer wandelwagens op straat, maar omdat mijn focus was veranderd, viel het me ineens op. Datzelfde geldt voor het lezen of horen over een onderwerp. Iedere keer dat je iets hoort of leest, ben jij zelf verder in je ontwikkeling en zal je er dus andere dingen uitpikken.
4. Verwachtingen
De behoefte aan nieuwe ideeën die de wereld voor je veranderen, komt ook voort uit je eigen wens dat dingen anders zijn. Stel je voor dat je worstelt met je energie en je leest alles wat los en vast zit over manieren om je energieker te voelen. Je hoopt een boek te vinden waarin dat ene wondermiddel beschreven staat, dat voor jou het verschil gaat maken en alles oplost. Maar hoe meer je leest, hoe kleiner de kans dat je nog iets écht vernieuwends zal lezen. Dat betekent niet per definitie dat het boek niet goed is of de inhoud niet waardevol. Het zegt ook iets over jouw verwachtingen.
5. Doe je het ook?
Ik kan 1000 boeken lezen over gezond eten en alles weten over voeding, zonder er gezonder van te worden. Er zit een wereld van verschil in het weten en het ook echt daadwerkelijk doen. De toepassing maakt de kennis waardevol.
Lerend in het leven
Ik blijf dus lezen, workshops bezoeken, gesprekken aangaan met interessante mensen en opleidingen volgen. Wanneer ik me open stel, kan ik overal van leren. Als ik me laat leiden door mijn nieuwsgierigheid en honger naar kennis en inspiratie, zie ik overal mogelijkheden en poppen ideeën op. Daarnaast ben ik me ervan bewust dat ik pas leer als ik de ideeën die ik opdoe ga toepassen en uitproberen. De ruimte neem om te experimenteren. Dat is voor mij lerend in het leven staan, open voor nieuwe avonturen! Ik geniet ervan, ook als ik niets nieuws heb gelezen. Wist je dat oude wijn ook prima kan smaken?