Hoe Maarten van der Weijden zijn doelen behaalt

Het is een warme zomerdag en ik zit te luisteren naar een man die door velen een Grote Held wordt genoemd. Maarten van der Weijden. Het is 3 dagen voor hij voor de tweede keer de Elfstedentocht gaat zwemmen om zo veel mogelijk geld op te halen voor kankeronderzoek. Ik krijg een brok in mijn keel bij het filmpje van vorig jaar, luister ademloos naar zijn verhaal, af en toe met tranen in mijn ogen, dan weer met een lach. Voor me staat een man met een heftig levensverhaal, over dromen, ziekte, doodsangst, doorzetten, topsport en jezelf wegcijferen om anderen te kunnen helpen. Een Held met een hoofdletter H! Maar in plaats van het benadrukken van die heldhaftige dingen, laat hij ons vooral de mens achter de held zien. En wat is dat een mooi en krachtig beeld, juist in zijn menselijkheid.

Zijn verhaal ging over doelen stellen en eigen verantwoordelijkheid. Onderwerpen waar ik met mijn cliënten ook veel mee bezig ben. Er waren in zijn verhaal 2 bijzondere lessen, die ik graag met je wil delen.

 

1.       Wat kan ik hieraan doen?

Maarten leert van zijn vader dat je verantwoordelijkheid moet nemen voor je eigen leven en acties. Wil je iets bereiken, dan zul je je daar voor moeten inzetten. Waar je nu staat is het resultaat van de acties en beslissingen die je eerder hebt genomen.

In heel veel gevallen gaat dit natuurlijk op. Wanneer je gezond wil zijn, is het belangrijk dat je goed eet, beweegt, voldoende slaapt, etc. Als je niet goed voor jezelf zorgt, is de kans groot dat je dat op een gegeven moment gaat voelen. Wanneer je carrière wil maken, zul je je werk goed moeten doen en zorgen dat de juiste mensen zien wat je presteert. Gooi je er met de pet naar of daag je jezelf te weinig uit, dan verklein je daarmee je kansen op een volgende stap in je carrière.  

Maar tot waar gaat die verantwoordelijkheid? Is alles af te dwingen door gewoon beter je best te doen? Maarten vraagt het zijn vader wanneer hij ziek is: ‘Pap, heb ik dan wat fout gedaan? Heb ik niet genoeg mijn best gedaan?’ Het is muisstil in de zaal…

Soms heb je gewoon pech. Domme pech. Dat geldt wanneer je ernstig ziek wordt, maar ook in alledaagse situaties. Je hebt gewoon niet alles in de hand. Regelmatig zitten we in een situatie die we liever anders hadden gezien, maar kunnen we daar geen invloed op uitoefenen.

·         Een leidinggevende die slecht communiceert of weinig begrip heeft voor jouw situatie

·         Een ziek familie lid die hulp nodig heeft en meer vraagt dan je kunt geven

·         Een storm die de pannen van je dak blaast

·         Veel te veel werk op je bord om ooit af te krijgen in je werktijd

Het is zoals het is. Je kunt extra je best gaan doen of je juist zielig voelen, je kunt je schuldig of juist het slachtoffer voelen, je kunt boos worden of verdrietig, dat verandert allemaal niets aan de situatie. De situatie kun je niet veranderen, maar wel hoe je daar mee omgaat. Daar ligt jouw kracht. Je kunt bijvoorbeeld jouw leidinggevende niet veranderen, maar je kunt er wel over in gesprek gaan. Het zieke familie lid blijft hulp nodig hebben, maar je hoeft misschien niet alles zelf te doen. Door je te concentreren op wat jij kunt doen, wat er binnen jouw invloed ligt, verspil je geen energie aan dingen die je toch niet kunt veranderen.  

Maarten had een vraag die hem steeds hielp om zich te richten op het deel waar hij wel verantwoordelijkheid voor kon nemen, het deel waar hij invloed op had:

‘Wat kan ik hieraan doen? Wat kan ik nu doen? Ik weet dat ik niet de snelste zwemmer ben. Als ik me er over ga opwinden dat andere zwemmers sneller zijn, heb ik bij voorbaat al verloren. Wat kan ik nu doen om mijn kansen om te winnen te vergroten?’

 

2.       Wat is eigenlijk mijn doel?

Maarten vertelt dat hij 3 jaar heeft getraind als hij in 2018 zijn eerste poging doet om de Elfstedentocht te zwemmen. Zijn doel is geld ophalen voor kankeronderzoek en dat doet hij door iets bijzonders te doen dat de aandacht trekt. En aandacht is er volop. Er staan veel meer mensen langs de kant dan hij had verwacht en hoe verder hij komt hoe groter het circus.

En dan komt er na ongeveer een etmaal zwemmen een moment dat hij erover denkt om op te geven. Hij heeft pijn en kan niet meer. Hij vertelt dat hij pijn had verwacht en dat hij pijn goed aan kan. Het moeilijkste is de onzekerheid over hoe lang hij het nog moet verdragen en het voelt als uitzichtloos lang… Hij wil stoppen. Hij voelt dat hij zijn doel om de tocht af te maken niet kan halen.

Een doel kan soms zo groot en ver weg voelen, dat het je verlamt. Dat het gevoel je overspoelt dat je het nooit zult kunnen bereiken. Maar uiteindelijk gaat het om de weg waar je op zit en geeft het doel slechts de richting aan. Als je kunt genieten van de weg, bereik je je doel bij iedere stap die je zet.

Maarten wil dus stoppen, maar dan is er zijn vrouw die hem er aan herinnert dat de Elfstedentocht niet zijn doel was. Zijn doel was het geld voor kankeronderzoek. ‘Iedere minuut die je langer zwemt, komt er weer €1000 extra binnen’, zegt ze. En dat maakt verschil! Maarten kan de pijn en het ongemak op dat moment aan, maar werd bang van de pijn die hij nog in het vooruitzicht had en die eindeloos voelde. Door te concentreren op wat hij nu kan verdragen en los te laten wat er in de toekomst ligt, is er weer ruimte om verder te gaan. Nog 1 minuut verder.

Hij geeft alles wat hij heeft. Tot zijn arts uiteindelijk besluit dat het genoeg is geweest. Was hij blijven vasthouden aan zijn doel dat de Elfstedentocht uitgezwommen moest worden, dan had hij opgegeven en had hij zijn doel niet behaald. Gelukkig was dat niet zo. Hij heeft gegeven wat hij kon, meer dan wie dan ook voor mogelijk hield, en haalde daarmee 5 miljoen euro op voor het onderzoek. Hij heeft de tocht niet uitgezwommen én tegelijkertijd absoluut zijn doel behaald.

 

Wat is jouw doel en wat kan je daar zelf aan doen?

Morgen duikt Maarten van der Weijden weer in het Friese water en zwemt om geld op te halen voor kankeronderzoek. Nu ik hem zowel als held en als mens heb gezien, volg ik zijn tocht morgen met heel mijn hart. Ik wens hem heel veel succes en hoop dat hij wederom zijn doel behaalt!

Wat is jouw droom? Zorgen jouw doelen ervoor dat je stappen zet in die richting? Of voel je je wel eens overweldigd en lijkt je droom zó ver weg dat je je afvraagt of het überhaupt voor je is weg gelegd? Neem in dat laatste geval zeker contact met me op of vraag een gratis tintelsessie aan. Er is namelijk altijd wel iets wat jij kunt doen om je droom dichterbij te laten komen.

Ik wens je mooie dromen en veel plezier onderweg!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *