I love de Achterhoek

Ik word gebeld door Omroep Gelderland: ‘Wil je mee doen met een tv programma? We gaan testen of Achterhoekers écht minder open staan voor dingen die ze niet kennen. Twee presentatoren worden voor het blok gezet. Ze moeten dingen doen die ze uit zich zelf waarschijnlijk niet zouden uitkiezen. Het leek ons wel wat als ze bij jou langs zouden komen voor een duik in het ijsbad.’

Op dat moment gaat er van alles door me heen. Aan de ene kant ben ik meteen enthousiast en lijkt het me heel tof om hieraan mee te doen. Leuk, nieuw, spannend, joehoe! En aan de andere kant vind ik het doodeng en hoor ik meteen een stemmetje in mijn hoofd dat me vertelt dat ik hier helemaal niet goed in ben. Er gaat een soort alarm met rood zwaailicht af dat heel hard roept ‘NIET DOEN NIET DOEN NIET DOEN’ . Ik mag er gelukkig nog even over nadenken.

 

Waar ben je bang voor?

Ik schrijf vaker over de comfortzone en over bang zijn. En over de enorme waarde van jezelf een beetje uitdagen, van accepteren dat je iets spannend vindt en dat die spanning niet meteen hoeft te betekenen dat je het dus niet moet doen. Mee doen met zo’n programma past daar helemaal in. Het lijkt me super leuk, maar ik laat het bijna aan me voorbij gaan omdat ik bang ben. Bang om er een potje van te maken, niet uit mijn woorden te komen, in een robot te veranderen op het moment dat de camera aan gaat, niet mezelf te zijn, niet goed genoeg te zijn… 

 

De comfortzone, de groeizone of de ‘ogen dicht en hopen op het beste’ zone?

 

·         Comfortzone

Je comfortzone is de plek waar je je op je gemak voelt. Als je het hebt over je werk, dan gaat het in de comfortzone over werk waarvan je zeker weet dat je het goed kunt. Wil je je verder ontwikkelen, dan zul je die comfortzone moeten verlaten. Binnen de comfortzone zit geen groei, groei is nou eenmaal spannend (anders was het stiekem toch nog comfortabel). 

·         Groeizone

Ga je een stukje buiten je comfortzone, dan kom je in de groeizone en daag je jezelf uit. Dat kost wat moeite, je vindt het spannend. En dat is helemaal oké. In de groeizone is het spannend, maar niet zó spannend dat je niet meer kunt functioneren. Door regelmatig dingen te doen die in de groeizone liggen, vergroot je jouw comfortzone en wordt het steeds makkelijker om nieuwe dingen te doen.

 ·         ‘Ogen dicht en hopen op het beste’ zone

Ben je zó bang voor iets, dat je als het ware dichtslaat en je stresssysteem helemaal op hol slaat, dan zit je in de ‘ogen dicht en hopen op het beste’ zone. In deze zone is het niet meer mogelijk om te leren. Je bent aan het overleven en er zit niets anders op dan te hopen dat het goed komt. In mijn beleving is er in deze zone geen toegevoegde waarde te halen. Het getuigt wat mij betreft van goede zelfzorg en zelfcompassie om deze zone links te laten liggen.

 

Het is interessant om bij spanning eens goed te kijken in welke zone die valt. Voor de camera staan voelt voor mij vaak als onmogelijk, ik word écht niet graag gefilmd.  Op bruiloften wordt wel eens gevraagd iets voor het bruidspaar te zeggen in de camera. Verschrikkelijk! Maar mijn zus is filmmaker en maakt hele gave projecten en documentaires, waar onze familie (en ik dus ook) soms wordt gevraagd om aan mee te werken. Dat vind ik een enorm dilemma. Het voelt letterlijk als onmogelijk…

Deelnemen aan het tv programma voelt in eerste instantie echt als de ‘Ogen dicht en hopen op het beste’ zone. Niet doen dus! Maar als ik het even laat bezinken, zie ik dat het niet zo hoeft te zijn. Er zijn dingen die ik kan doen om ervoor te zorgen dat het binnen mijn groeizone komt te vallen. Bijvoorbeeld afspreken dat het niet alleen om een los ijsbad gaat, maar dat ik de tijd kan nemen om de mensen goed voor te bereiden. En dat de deelnemers niet voor het blok worden gezet, maar dat ze zelf de keuze maken om wel of niet in het bad te stappen. Dan blijft het nog steeds spannend, maar niet meer onmogelijk. Dan zit ik dus in de groeizone.

 

De uitdaging aangaan

Zoals dat bij mij vaak is, wint mijn nieuwsgierigheid en zin in avontuur het van het alarm. Bij het volgende telefoongesprek geef ik aan dat het me enorm leuk lijkt om mee te werken! Natuurlijk steekt de avond voor de opnames het alarm in volle sterkte zijn kop op en slaap ik die nacht niet veel. Vooral het wachten tot de crew arriveert is zenuwslopend… Maar dan rijdt er een coole oude bus het erf op en schud ik de handen van twee hartelijke en open mannen.

De spanning valt weg. Bij mij dan, want deze mannen hebben nog geen idee wat ik voor ze in petto heb. En ik weet zeker dat het buiten hun comfortzone is. Mijn uitdaging is om ze zó te begeleiden dat het toch binnen hun groeizone past. 

 

Weten hoe het afloopt?

Binnenkort te zien op TV Gelderland! I love de Achterhoek wordt vanaf 17 juni 2019 wekelijks vanaf 17.20 uur uitgezonden. De Uitzending met Eijscoach is op 1 juli. Laat je me weten wat je ervan vindt? 

 

 

 

1 thought on “I love de Achterhoek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *