Waarom drukte een teken van gemakzucht is

Las ik dat nou goed? ‘Druk zijn is een teken van gemakzucht’?!? Ik voelde direct een reactie in mijn lijf toen ik deze zin las. Ik werd er boos van!

Ik heb vaak meer te doen dan waar ik aan toe kom. Als ik zou moeten omschrijven waar die drukte vandaan komt, dan denk ik aan het volgende:

Ik heb een groot verantwoordelijkheidsgevoel en voel me bij veel dingen betrokken. Daarbij ben ik snel enthousiast en vind ik veel dingen leuk. Ook vind ik het belangrijk om anderen te helpen en zeg al snel ‘ja’ op een vraag. Daarom ligt er dus veel op mijn bord. En als er wat moet gebeuren, dan doe ik dat gewoon. Ik werk graag hard en zo efficiënt mogelijk, zodat ik zo veel mogelijk gedaan krijg in korte tijd. Met andere woorden, ik vind mezelf het tegenovergestelde van gemakzuchtig.

En nu was er dus iemand die beweerde dat drukte een teken van gemakzucht is. Daar klopte natuurlijk helemaal niets van! Maar… toen ik er verder over nadacht, moest ik toegeven dat hij stiekem toch wel een goed punt had.

 

Waartoe leidt al dat harde werken?

Ik denk dat bijna iedereen tegenwoordig meer te doen heeft dan wat hij af kan krijgen. Ja toch? En we doen allemaal ons best om zo veel mogelijk gedaan te krijgen, door bijvoorbeeld harder of slimmer werken. Maar als je heel eerlijk bent, waartoe leidt dat hardere of slimmere werken dan? Hou je daardoor tijd over? Of vul je die tijd met de andere dingen op je lijst? Of vul je je lijst zelfs aan om de extra tijd te vullen?

In deze tijd waarin we overspoeld worden door meer informatie dan we ooit kunnen verwerken, waarin we eindeloze stromen e-mails en whatsapp berichten krijgen en er overal steeds zaken zijn die onze aandacht vragen… is het vechten tegen de bierkaai wanneer je op alles wil reageren wat om jouw reactie vraagt. Het is gewoonweg niet te doen. En als je slimmer of harder gaat werken, kun je meer voor elkaar krijgen, maar put je jezelf op den duur helemaal uit.

 

Gemakzucht

Als de oplossing niet ligt in harder of slimmer werken, waar ligt hij dan wel?

In het actief keuzes maken! Zelf kiezen wat je écht belangrijk vindt, waar je écht op wil reageren en wat je écht graag af wil hebben. En dat betekent dus ook kiezen wat je minder of totaal niet belangrijk vindt. En daar komt de gemakzucht om de hoek kijken. Het is namelijk helemaal niet eenvoudig om te kiezen! En daarmee mensen teleur te stellen. Het is veel makkelijker om niet te kiezen en tegen de bierkaai op te vechten met een ellenlange takenlijst die je toch nooit af gaat krijgen. Zeker als je voor jezelf goed praat dat je zo druk bent en zo hard werkt. Misschien geeft het je zelfs stiekem wel een goed gevoel, omdat je die drukte toeschrijft aan allerlei goede eigenschappen, zoals een groot verantwoordelijkheidsgevoel of onbegrensde hulpvaardigheid.

Het directe gevolg van het uit de weg gaan van de moeilijke keuzes of gesprekken is dat anderen bepalen wat er op jouw takenlijst staat. Dat anderen bepalen waar jij jouw aandacht aan besteedt. Dat alles belangrijk is en jij als een hamster in een rad aan het werk bent, maar het werk nooit af krijgt. Dus… gemakzucht zorgt voor drukte.

 

Lucht in je dag

Ik wil je uitnodigen om eens te denken vanuit het uitgangspunt dat er meer te doen is dan je aankunt en dat het een illusie is dat je alles wat je wil doen afkrijgt. En dat de oplossing niet ligt in harder of slimmer werken. Of je dat nu werkelijk gelooft of niet, doe eens alsof en stel je voor dat die twee dingen een gegeven zijn.

Welke beslissingen zou jij kunnen nemen om meer lucht in jouw dag te krijgen? 

Natuurlijk kun je niet meteen alles wegstrepen waar je geen zin in hebt. Maar er zijn vast dingen waar jij je verantwoordelijk voor voelt, die eigenlijk bij iemand anders horen te liggen. Of die bij nader inzien eigenlijk niet eens zo heel belangrijk zijn. Of die best wat minder perfect kunnen worden uitgevoerd. Want als er toch iets van jouw lijst af moet vallen omdat je het niet allemaal af kunt krijgen, dan kunnen het maar beter deze dingen zijn!

Loop eens door je takenlijst of door de dingen die je je hebt voorgenomen te doen. Stel je zelf deze ene vraag waarbij je de klemtoon steeds anders legt: Moet ik dit doen? Kijk of je iedere dag minimaal 1 ding bewust van je bordje kan vegen. Omdat jij het niet hoeft te doen of gewoon niet wil doen. En geniet van de extra lucht in je dag!

  • Moet ik dit doen?
  • Moet ik dit doen?
  • Moet ik dit doen?
  • Moet ik dit doen?

Zou je wel minder op je jouw bordje willen heben, maar vind je het moeilijk om dit praktisch toe te passen in jouw leven? Kijk dan eens bij Leef! coaching hoe ik je hiermee zou kunnen helpen.

Ik wens je een hele fijne dag met ruimte voor de dingen die er echt toe doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *