De Motivatie Mythe
2 juli 2018Ziekte van Lyme & de Wim Hof Methode
20 juli 2018De ‘Feedback Loop from Hell’ – Ken jij hem ook?
Als ik migraine heb, word ik als het ware gedwongen om stil te staan. Het beste wat ik kan doen is alles uit mijn handen laten vallen, me opsluiten in een donkere kamer en rust nemen tot het weer over is. Dat komt natuurlijk niet altijd goed uit (of zeg maar gerust: altijd niet goed uit). Juist in drukke tijden of wanneer ik me zorgen maak, heb ik meer last van migraine.
Wat het nog erger maakt, is dat ik me vooraf zorgen maak of ik migraine ga krijgen. Als ik een late afspraak heb of een lange trainingsdag, hoop ik van te voren heel hard dat ik alsjeblieft toch niet vandaag migraine krijg… En wat gebeurt er dan? Natuurlijk krijg ik dan hoofdpijn!
Alles wat je aandacht geeft groeit. Dus de focus op de hoofdpijn vergroot de kans dat die opkomt. Daarnaast is piekeren een migrainetrigger voor mij en vergroot dat de kans ook. Net als te veel energie besteden aan zorgen maken in dit geval. Dit alles weet ik natuurlijk heel goed. Daarom maak ik me vervolgens dan weer boos dat ik steeds in diezelfde valkuil stap. Voel je de feedback loop uit de hel al aankomen?
Wat is de ‘Feedback loop from hell’?
Ken je dat gevoel: de angst voor de angst? De angst voor pijn, die een bron van pijn op zich wordt. Mensen onderscheiden zich van dieren doordat wij gedachten kunnen hebben over onze gedachten en emoties over onze emoties. Dat is een mooi gegeven, want het helpt ons reflecteren, wat nodig is om te kunnen leren en groeien. Super waardevol dus als je het positief gebruikt. En super destructief wanneer je het negatief gebruikt. Dan is het een negatieve spiraal die je steeds verder naar beneden trekt. De feedback loop uit de hel dus.
Mark Manson, de schrijver van het boek ‘De edele kunst van Not Giving a Fuck’, noemt dit de feedback loop from hell. In het Nederlands zou dit iets als de terugkoppelingslus uit de hel zijn, maar ik hou het even bij het Engels. Je hebt een emotie die je als negatief bestempelt. Vervolgens ga je daar over nadenken en krijg je een tweede emotie die gaat over de eerste die je niet wilt voelen. Deze tweede emotie heeft nog meer impact op je leven dan de eerste. Dit weet je en als je daarover gaat nadenken volgt een derde emotie waarmee je jezelf veroordeelt voor het hebben van de eerste en de tweede emotie. Je begrijpt dat het er dan niet gezelliger op wordt!
De feedback loop uit de hel komt in allerlei verschijningsvormen. Ik denk dat bijna iedereen er wel eens in verstrikt raakt. Welke herken jij?
- Raak jij wel een gestrest van het feit dat je zo druk bent, terwijl je weet dat je door te stressen nog minder gedaan krijgt? En dat je daar dan nog gestrester van wordt?
- Of voel je je wel eens eenzaam en door er alleen al over na te denken, word je meteen drie keer zo eenzaam en alleen?
- Word jij wel eens boos op jezelf omdat je uit je slof bent geschoten, terwijl je eigenlijk vindt dat je geduldig zou moeten zijn?
- Of maak je je wel eens zorgen over hoeveel zorgen je je maakt?
- Of dat je niet kunt slapen en wanneer je je druk gaat maken over jouw slaaptekort, de slaap helemaal niet meer wil komen?
En zo zijn er nog veel meer voorbeelden te bedenken. Vul zelf maar aan als jij de feedback loop herkent. Maar wat kun je eraan doen? Lees hier mijn tips voor een ontsnappingsplan!
Het 3 stappen ontsnappingsplan
1. Onderscheid wat pijn en wat lijden is
Het herkennen dat je in een feedback loop zit is de eerste stap. Dan kun je het onderscheid maken tussen de echte pijn en het lijden dat je er zelf omheen gecreëerd hebt. Want net als in het spreekwoord ‘men lijdt het meest aan het lijden dat men vreest’, is het lijden vaak vele malen groter dan de pijn die je probeert te vermijden.
In het voorbeeld van het slapen, is de eerste stap zien dat de stress die er rond het al dan niet slapen hangt, het alleen maar moeilijker maakt om te kunnen slapen.
2. Accepteer jouw emotie
De volgende stap is het ruimte geven aan de emotie die je voelt. Ben je bang, voel dan die angst. Word boos of wees verdrietig. Het toelaten en ruimte geven is makkelijker dan je denkt en haalt meteen de reden voor het vermijden weg.
In veel gevallen gaat het niet eens om het accepteren van de pijn, maar om het accepteren van de kans op die pijn. Als we minder moeilijk doen over het ervaren van minder fijne emoties, wordt ons leven vanzelf een stuk leuker. Je zult zien, over het algemeen valt het dan heel vaak mee… Door emoties ruimte te geven, ebben ze vanzelf weg. Een emotie is maar tijdelijk. Je blijft echt niet je hele verdere leven bang, boos of verdrietig. Ook deze emoties horen bij het leven. Als je geen negatieve emoties wilt ervaren, streef je naar een doel dat alleen dode mensen kunnen bereiken. (Wil je daar meer over weten? Lees dan hier wat ik eerder schreef over het omgaan met negatieve emoties met een link naar een fantastisch TedTalk filmpje).
3. Onderzoek jouw behoefte
En ten slotte kun je onderzoeken welke behoefte die emotie vertegenwoordigt. Als je weet welke behoefte je hebt, kun je daar je energie op richten. Het is altijd fijner om je aandacht te richten op iets positiefs en dat gevoel te laten groeien.
In mijn voorbeeld over de migraine is mijn angst dat ik dingen niet kan vanwege hoofdpijn. Mijn doembeeld is dat ik vanwege mijn gezondheid aan de zijlijn sta, terwijl ik toekijk hoe anderen leven in plaats van zelf te leven, te werken en te genieten. De angst daarvoor zorgt er soms bijna voor dat ik me opsluit in huis en rustig aan doe. Terwijl mijn behoefte is om te kunnen genieten en vol te kunnen leven! Zolang ik al mijn energie richt op geen hoofdpijn krijgen, lekt deze energie weg en kom ik verstrikt te zitten in een leven wat ik niet wil leven: vol voorzorgsmaatregelen en zorgen over ‘wat-als’.
Als ik mijn energie richt op doen waar ik blij van word, gebeuren er mooie dingen en kan ik genieten van alle fijne dingen die er wél zijn. En natuurlijk krijg ik dan nog wel eens migraine en dat is dan super irritant! Daar baal ik dan flink van en ben ik ook echt verdrietig over. Ik geef die emoties de ruimte en trek me tijdelijk terug in mijn coconnetje om te herstellen. Heb ik gelijk de tijd om eens rustig in het donker na te denken over de mooie dingen die ik wil doen met de fijne mensen die er in mijn leven zijn.
Herken jij de Feedback loop uit de hel?
Raak jij ook wel eens verstrikt in de ‘Feedback loop from Hell’? Wat helpt jou om weer los te komen? Ik hoor het graag!
Weet je heel goed wat niet lekker loopt, maar lukt het je niet om daaruit te breken? Ik wil graag met je sparren over de stappen die je kunt nemen! Vraag hier een vrijblijvend tintelgesprek aan!
Veel succes en plezier met jouw ontsnappingsplan!