De Motivatie Mythe

Daar loop ik dan. Het is kwart over 6 op een grijze, natte ochtend. Echt zo’n moment om je nog eens heerlijk om te draaien in je warme bedje. Maar ik heb met mezelf afgesproken dat ik vanochtend ga hardlopen. Zodat ik al iets voor mezelf heb gedaan waar ik achteraf blij mee ben, voordat het spitsuur om het hele gezin op tijd op school en werk te krijgen begint. Gisteravond voelde het als een fantastisch plan!

 

Met de motivatie zat het dus wel goed. Gisteravond dan. Vanochtend was mijn motivatie ineens een heel stuk minder geworden…

 

Waarom doe ik het nou niet?

Herkenbaar? Je wilt iets écht heel graag bereiken, je hebt een duidelijk doel voor ogen en de weg naar dat doel vertaald in praktische acties die je gaat uitvoeren. Je voelt de motivatie in je lijf, je bent enthousiast en wilt er helemaal voor gaan! Hoe komt het dan toch dat we zo veel moeite hebben om het vol te houden?

 

Stel je wilt graag fit en slank de zomer in. Je weet dat je daarvoor gezond moet eten en sporten. Je hebt jouw plan helemaal uitgewerkt en de spinazie ligt op je te wachten in de koelkast. Waarom kies je dan toch voor die reep chocola die naar jou fluistert vanuit de keukenla?

 

Obstakels door ons brein

Daar kunnen we ons brein de schuld van geven. Gedeeltelijk dan. Onze hersenen zijn zo geprogrammeerd dat ze ons te allen tijde veilig willen houden en willen behoeden voor pijn. Onze natuurlijke reactie in moeilijke situaties is daardoor om te kiezen voor de veilige optie, de makkelijke weg, het behouden van de status quo. Maar wanneer je iets wilt veranderen, je een mooi doel hebt waar je naartoe wilt werken, zul je in beweging moeten komen. En dat betekent dingen doen die niet alleen maar prettig zijn. Misschien juist wel ontzettend irritant op de korte termijn, maar heel fijn op de lange termijn.

 

Hoe gemotiveerd je ook bent om jouw doel te bereiken, het zal nooit vanzelf gaan. In  mijn verbeelding sprong ik fris als een hoentje en lichtvoetig als een hinde mijn bedje uit om 6 uur. In werkelijkheid probeerde mijn brein mij ervan te overtuigen dat het helemaal geen slim plan was. Er kwamen allerlei ‘behulpzame gedachten’ in mij op:

 • Als je wilt herstellen en energie opbouwen is slaap het allerbelangrijkst. Ik moet luisteren naar mijn lichaam en een uurtje extra slaap zal me echt goed doen.
 • Er is een reden waarom je om 6 uur s ochtends geen andere hardlopers tegenkomt.
 • Een lunch rondje is een mooie onderbreking in de werkdag. Dat ik nou niet eerder heb bedacht dat 12 uur het ideale moment is…

 

Beraam een foolproof plan

Motivatie is heel mooi en kan je helpen om jouw plannen om te zetten in actie. Ook als je enorm gemotiveerd bent, kun je er niet op rekenen dat je die motivatie daadwerkelijk hebt op de momenten dat je het écht nodig hebt. Bijvoorbeeld om 6 uur s ochtends als de wekker gaat. Dat is de Motivatie Mythe. Als je gaat wachten tot je echt gemotiveerd bent, kom je misschien wel nooit in actie.

 

Dit zijn dingen die mij helpen bij het in actie komen en het bereiken van mijn doelen:

 

 1. Het begint met verlangen

Je wilt niet zo maar iets veranderen, je verlangt naar iets specifieks. Je wilt bijvoorbeeld niet gewoon meer tijd, je verlangt naar tijd om met vrienden eindeloos te kunnen kletsen over het leven of om te genieten van een mooie dag in de buitenlucht. Hoe helderder je verlangen is, hoe makkelijker je dat weer voor ogen kunt halen wanneer je motivatie nodig hebt.

 

 1. Kiezen in plaats van beslissen

Voor mij is er een duidelijk verschil tussen besluiten en kiezen. Besluiten is een logische actie, waarbij je voor- en nadelen afweegt en besluit welke optie je kiest. Het is een mentaal proces. Terwijl ergens voor kiezen voor mij vanuit mijn hart komt. Het kan wel de minder logische keuze zijn, maar ik voel hem tot in mijn tenen. Voor mij is een besluit om een doel te bereiken, terwijl kiezen een droom najagen is.

 

 1. Hou het klein

Je weet wat je wilt en je hebt ervoor gekozen om er voor te gaan. Een valkuil kan zijn dat je te veel wilt in korte tijd. Dat je meteen gaat sprinten in plaats van beginnen met een warming up. De kans dat je te veel van jezelf vraagt en de handdoek in de ring gooit is groter wanneer je alles tegelijk wilt oppakken. De hele dag alleen nog maar gezonde dingen eten is moeilijker vol te houden dan te starten met een gezond ontbijt en 1 ongezond ding in jouw voedingspatroon schrappen. Daarmee is de kans groter dat het lukt en dat je tevreden bent met jouw doorzettingsvermogen om jouw plan uit te voeren. Een week later voeg je daar de gezonde lunch bij en schrap je nog iets ongezonds.

 

 1. Bereid je voor op een motivatie dip

Mijn doel is om na een periode van ziek zijn, weer helemaal fit te worden. Ik weet wat ik daarvoor moet doen: gezond eten, ademhalingsoefeningen, meditatie en sporten. Maar in de waan van de dag kom ik aan al die goede voornemens steeds niet toe. Dat weet ik, dus daar bereid ik me op voor. Mijn plan is dat ik een uurtje eerder op sta en die besteed aan mezelf. Dan is de kans er niet meer dat ik er niet aan toekom. En uiteindelijk is het heerlijk om de dag te beginnen met een dikke vette vink op mijn to do lijstje.

Praktisch gezien leg ik mijn hardloopkleren s avonds al klaar. Het kost minder moeite om die aan te trekken dan om iets anders te zoeken. En als ik die hardloopkleren eenmaal aan heb…

 

 1. Deel je plan en zoek buddies

Door mensen te vertellen over jouw verlangen en jouw plan, bouw je een extra motivatie in. Het is moeilijker om niet te gaan sporten wanneer je met een vriendin hebt afgesproken om samen te gaan. Wanneer ik op de snooze knop druk, weet ik dat mijn man me zal vragen of ik toch niet ga hardlopen. Samen sta je sterker.

 

Hoe zit het met jouw motivatie?

Ik sta dus tegenwoordig een uurtje eerder op. De ene dag doe ik dat fluitend en de andere dag heb ik er meer moeite mee. Maar iedere dag dat ik het doe, groeit mijn motivatie. Mijn motivatie komt dus niet alleen uit mijn verlangen, mijn keuze en mijn plan. Mijn motivatie groeit door de actie die ik doe en op de wat langere termijn door de resultaten die ik behaal. En daarmee wordt het vroege opstaan ineens veel leuker!

 

Heb jij ook verlangens en doelen waar je aan werkt? Wat is jouw plan? En stap je daarbij ook wel eens in een motivatiedipje? Ik ben benieuwd wat jouw manieren zijn om toch in beweging te blijven en niet op te geven.

 

Veel succes met het in actie komen en vergeet onderweg niet te genieten!

 

2 thoughts on “De Motivatie Mythe

 1. Mooi stukje en heel herkenbaar. Elk klein stapje wat je zet en blijft doen resulteert in nieuwe routine. Je vader heeft dat ooit mooi verwoord door een grote olietanker op volle zee 1 graad te laten afwijken van zijn route. Dat maakt voor 1 dag niet veel uit maar bv na 100 dagen varen kom je echt ergens anders uit. Mooi!

  1. Precies Martha! Ieder stapje brengt je dichter bij het bereiken van jouw doel. Zolang je dat doel maar goed voor ogen houdt én in beweging blijft. Mooie beeldspraak van die olietanker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *